22 Şubat 2013 Cuma

Necmi Kadıoğlu TV'de Soruları Cevapladı

Necmi Kadıoğlu TV'de Soruları Cevapladı.. Necmi Kadıoğlu ayrıca cep numarasını vererek isteyen herkes beni arayabilir dedi. İşte Esenyurt Belediye başkanı Necmi Kadıoğlunun telefonu; 05336105680

12 Şubat 2013 Salı

İBB Meclis Toplantısında Esenyurt Sorunu Yine Gündeme Gelmedi

Maalesef Büyük şehir 10.000 esenyurt konutzedenin sorununu meclis toplantısında görüşmedi. Esenyurt mağdurlarının sorunları başka bir meclis toplantısına kaldı. Demek ki belediye meclisinin 10.000 mağdurdan daha önemli gündem maddeleri vardı... Emlak kulisinin haberi; Esenyurt'ta yaklaşık 25 bin konut ile ilgili kriz gittikçe büyüyor. Bu kriz içerisinde zarar gören konut mağdurları parasını ödedikleri evlerine sahip olmak için çözüm bulunmasını istiyor. Bu durum kapsamında dün bir eylem yapılmış ve yüzlerce mağdur konut sahibi sorunun çözülmesi için yetkililerden yardım talep etmişti. Esenyurt'taki binlerce konut mağdurunun umudunu bağladığı ve bugün düzenlenen İstanbul Büyükşehir Meclisi toplantısından da beklenen olumlu haber gelmedi. Meclis toplantısı kapsamında belirlenen gündem maddeleri içerisinde Esenyurt imar sorunu yer almadı. Esenyurt imar sorunu ile ilgili CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan şu sözleri sarfetti; "Burada, kat-kat fazla imar yapılmış vatandaşlara maket üzerinden olmayan daireler satılmış. Yani Esenyurt Belediye Başkanı ve inşaatın mimarı orada ki vatandaşları kandırmış ve dolandırmışlar. Yani ortada bir plan yok. Burada kaçak inşaat var. Daire sahipleri bu inşaat firmalarına ve Esenyurt Belediyesi’ne dava açmalılar. Bu konuda İBB’nin yapacağı tek bir şey var. Esenyurt’taki bu imarsız alanlar için inşaat izni almak. 1,5 emsal inşaat yeri olan yere 11 emsal izni alınması gerekir. Konu bu ay daha gündeme gelmez. Çünkü bu ayki gündem bu toplantıda belirlendi. Bu konu hakkında medyayı da yanlış yönlendiriyorlar. Bu plan tartışması yanlış burası planla çözülmez." dedi.

Fatih Portakal Esenyurt Krizini Ekrana Taşıdı

Hafta içi her sabah Fox TV'de Fatih Portakal ile çalar saat programında Fatih Bey Esenyurt konut krizini ekrana taşıdı ve yetkililere acil çağrı yaptı...


5 Şubat 2013 Salı

Dinçer GÖKÇE Hürriyette Yazdı Binlerce ‘Esenyurtzede’ 11 Şubat’ı bekliyor


Esenyurt bölgesinde inşa edilen çok sayıda konut projesinden daire alan binlerce ev sahibinin gözü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 11 Şubat’ta yapacağı Meclis toplantısında. Beklenti, emsal oranlarının artırılması. Anılan kararı bekleyen daire sahibi sayısı 10 bin olarak ifade ediliyor. Aileleri ile birlikte bu kitle 40-50 bin olarak hesaplanıyor. Kendilerini ‘Esenyurtzedeler’ olarak tanımlayan konut sahipleri bir yandan dernekleşme yoluna giderken bir yandan da 10 Şubat’ta yapacakları eyleme hazırlanıyor.








İstanbul’un yeni cazibe bölgesi olarak adı gündeme gelen Esenyurt’ta son 2 yıldan bu yana tam bir ‘konut krizi’ yaşanıyor. Binlerce aile evlerine kavuşmayı umuyor. Kimi daire sahipleri bir yandan banka kredilerini ödemeye devam ederken, aynı zamanda kira ödemeyi sürdürüyor.
Mağdur edildiklerini söyleyen çok sayıda kişi, durumun kendileri açısından dayanılmaz boyuta eriştiği vurgusu yapıyor. 20 kadar firmanın çeşitli projelerinden daire alan 10 bin kadar olarak ifade ediliyor. Mağdur kitle ise, aileleri ile birlikte 40-50 bin kişi olarak ifade ediliyor.
Gözlerin çevrildiği 11 Şubat’taki İBB Meclis toplantısı öncesi Başkan Kadir Topbaş, sorunun çözümü konusunda adımlar atılacağını belirtmişti. Daire sahipleri ve müteahhitlerin beklentisi ise emsallerin yükseltilmesi. Çözüm konusundaki fedakârlığın, müteahhitlerden mi belediyeden mi geleceği şimdilik belirsiz.
20 FİRMA BENZER DURUMDA
Bölgede en çok daire satışı yapan firma Fi Yapı. Şirketin üç büyük projesinde daire bekleyenlerin sayısı 5 bine yakın. Ukra İnşaat’ın ise teslim etmesi gereken 2 bin 600’e yakın daire bulunuyor. Her iki firma da geçtiğimiz aylarda iflas erteleme talebinde bulundu ve mahkemeden tedbir kararı aldırmıştı. İmar soruruna takılan firmalar arasında Osmanlı İnşaat, Bulut İnşaat, Özyurtlar İnşaat, Hasoğlu Yapı, Uluhan Grup gibi firmalar bulunuyor.
EMSAL KRİZİ BAHANE OLDU’

Fi Yapı ve Ukra İnşaat’tan daire alan bir bölüm mağdurun avukatlığını yapan Orhan Boran 11 Şubat’taki toplantıda emsal oranın yükseltilmesini beklediklerini
 
GURBETÇİLER DE MAĞDUR
Av. Zahid Emre Yıldırım ise sorunun kaynağında inşaat firmalarının ‘önce yap sonra imar al’ mantığının yer aldığına işaret ederek şunları söyledi: “Firmalar kâr marjlarını yükseltmek adına imar planlarına aykırı yapılar inşaat ettiler ve proje üzerinden sattılar. Bu güne kadar yerel belediyeler tarafından göz yumulan bu durum, Büyükşehir Belediyesinin duruma el koyması ile bu hale büründü.
Tüketiciler tarafından peşin veya vadeli yollarla, aslında olmaması gereken daireler satın alındı.
Esenyurt olayının bilinmeyen başka bir boyutu da gurbetçi vatandaşlarımızın büyük mağduriyeti. Yatırımlarını Türkiye değerlendirmek isteyen gurbetçilerimiz, paralarını peşin ödemeyerek Esenyurt'tan yüzlerce daire aldılar.
Hukuken haklarının savunmakta zorluk çekmelerinin yanı sıra, hiç birinin elinde firmalara yaptıkları ödeme dekontları dışında resmi bir evrakları yok. Firmaların iflası halinde dairelerine kavuşmaları imkânsız görünüyor. İşin en vahim boyutu bu, kimsenin elinde tapu yok, muhatapları inşaat firmaları, onlarınsa akıbeti belirsiz.”
söyledi. Av. Boran, yüzde 1,5 seviyesine indirilen oranın yüzde 2,5-3 seviyesine çekilmesi durumunda sorunun çözüme konulmuş olacağını ifade etti. Av. Boran, aksi bir yönde karar çıkması durumunda en büyük zararı yine daire sahiplerinin çekmeye devam edeceğini söyledi. Avukat Boran mali sorun yaşayan kimi firmaların da imar sorununu bir bahane olarak gördüklerini savunarak şunları kaydetti: “Konutları teslim etmeme, tamamen belediyeden kaynaklı bir sorunmuş gibi gösteriliyor. Ancak bu bölgede hiçbir inşaat mühürlü değil. Hatta, hiç temel bile atmayan müteahhit var. Emsal konusu bir bahane oldu. Örneğin belediye 25 kata kadar bir izin verdi. Bu daha sonra 15’e düşürüldü. Bu durumda müteahhit 15’inci kata kadar inşaatını devam ettirebilir. Bunda hiçbir engel yok. Bu sonlarda iflas erteleme de bir moda oldu. Tedbir kararı alınca kimse de dokunamıyor.”

BİR YANDA KİRA BİR YANDA SENET ÖDENİYOR

Ukra City Sakinleri ve Dayanışma Derneği’nin geçen hafta kuruluş işlemlerini tamamladıklarını söyleyen Dernek Genel Sekreteri Ali Aksöz kısa süre içinde 90 üyeye eriştiklerini söyledi. Aksöz yaşadıkları mağduriyetin dayanılmaz boyuta geldiğini ifade ederek şunları kaydetti: “İnsanlar artık bunalmış durumda. Kimisi diyor, gidip satış ofisini, şirket merkezini basalım. Cam çerçeve indirme noktasına gelmiş insanlar. Geçen gün bir kadın aradı beni. Eşinden üç hafta önce boşanmış. Üç çocuğu ile ortada kalmış. ‘Evin senedini mi ödeyeyim, kirayı mı ödeyeyim’ diye resmen çaresiz kalmış. Daha sonra gidip bir miktar kredi çekerek evin senedini yatırmaya çalışıyor. Bu durumda olan çok sayıda kişi var. Bizim Ukra İnşaat’ta 2 bin 600 civarında daire vardı. Bu emsal sorunundan ötürü bu rakam 1.700’e filan sanırım çekilecek. İnşaatın gerçekleşme oranı yüzde 20-30 seviyesinde. Kaplumbağa hızı ile ilerleyen bir inşaat var önümüzde.”
GÜNDEME GELİRSE KONUŞULUR
İBB Meclis Başkanı Ahmet Selamet, konunun ele alınması beklenen 11 Şubat’taki toplantıya ilişkin şunları söyledi: “Konu Meclis’in gündemine gelirse,  konuşulur, tartışılır. Ondan sonra da Meclis ya kabul eder ya da reddeder. Konunun gündemde olup olmadığı konusunda bilgim yok. Meclis müdürlüğü

 
BU SÜRECE NASIL GELİNDİ?
Esenyurt İmar Planları 28 Ağustos 2008’da İBB tarafından onaylanarak uygulamaya konuldu. Ancak anılan plan, kat maliklerinden birinin İstanbul 1.İdare Mahkemesine başvurusu sonrası 2010’da iptal edildi. Belediye yeni bir plan yapmak için kolları sıvadı. Hazırlanan ‘Nazım İmar Planı’ 8 Kasım 2011’de İBB’nin onayından geçti. Esenyurt Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl 11 Haziran yaptığı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda aldığı ‘emsallerin yükseltilmesi’ni öngören kararlar bir kez daha mahkemeye taşındı. İstanbul 6. idare Mahkemesi, CHP Esenyurt İlçe yönetiminin yaptığı iptal istemini yerinde bularak yürütmenin durdurulması kararı verdi.

gündemi hazırlıyor. Bize gündem o gün gelir. İstanbul’un neresinde sorun varsa, Meclis’in gündemine getirilir ve görüşülür. Esenyurt’un da problemi varsa, gündeme de girerse tartışılır, konuşulur ve karara bağlanır. Kimisi bu kararı beğenir kimi beğenmez, bu da demokratik bir şey.”

Ceren Kumbasar Gazete Vatanda Esenyurt Konut Krizini Yazdı

İki yıldır konut sektörünün yaşadığı en büyük krizlerden biri Esenyurt sorunu. Büyüklü küçüklü yaklaşık 20 firma, bu firmalardan ev sahibi olmaya çalışan binlerce aile iki yıldır evlerinin akıbetini bekliyor.

Bu bekleyiş 1.5 yıl öncesine kadar sessiz ve sakindi. Ancak altı ay evvel bir araya gelen Esenyurtzedeler, şimdi bir dernek çatısı altında seslerini duyurmaya çalışıyorlar. İnşaatlar durduğu halde firmalara ödemelerini yapmaya devam etmek zorunda kalan mağdurlar, derneklerinin de katkısıyla 10 Şubat’ta bir eylem yapmaya hazırlanıyor.

Topbaş sinyali verdi

Bir hafta önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan bizzat dinledim. Kendisi bu durumun en önemli mağdurunun firmalardan ev sahibi olan vatandaşlar olduğunu, konunun çözümü için imar transferi dahil çeşitli alternatifler sunduklarını belirtti. 11 Şubat’taki meclis toplantısında konunun masaya yatırılacağını ancak hukuken mümkün ve adil olmayan bir çözümü kimsenin beklememesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu sözlerden çıkaracağımız sonuç çok net; emsal değerlerinde eskiye dönüş mümkün değil. Ancak yine de mecliste mağdur hakları gözetilecek. İmar transferi konusu ise üzerinde durulması gereken önemli bir alternatif. Firmalar kendi mağduriyetlerinden çok konut satın alan vatandaşların mağduriyetlerini göz önünde bulundurabilirlerse, imar transferi kısa zamanlı ve önemli bir çözüm alternatifi olabilir.

Türkiye’de ne yazık ki belirsiz davalara ve bu davaların sonuçlarını beklemeye alışkınız. Ancak bu sefer mağdurların önemli bir özelliği var. Onlar ulusal kanallarda izlediğimiz, kimsenin durdurmadığı reklamlara inanıp satış ofisine giden ve noter kanalıyla sözleşme imzalayan vatandaşlar. İşin içinde gizli bir bilgi ve belge yok. Üstelik bahsi geçen vatandaşlar, metrekaresi 6000 dolardan yedinci yatırımını yapan insanlar değil. Hayatları boyunca biriktirdikleri parayı ev sahibi olmak için peşinat olarak veren, maaşının yarısıyla da taksit ödeyen vatandaşlar. Mağdur kim olursa olsun adil bir çözümü hak eder ama bazı mağdurlar vardır ki çözümler hayat kurtarır.

Bu arada şunu da belirtmeliyiz ki Esenyurt’ta tüketici mağduriyetinin yanında inşaat firması mağduriyeti de yaşanıyor. Ancak bir başka gerçek de var ki Esenyurt’ta bazı firmalar emsallerin düşürülmesi sebebiyle değil kendi hataları yüzünden iflasın eşiğine geldiler. Emsal düşüşü iyi bir bahane oldu. Şimdi batışların haklı kabul edilebilecek bir hikayesi oluştu.

Bölgede hiçbir tecrübesi olmayan, sadece arsa sahipleriyle anlaştığı ve iyi emsal değerleri aldığı için müteahhit olan firmalar vardı.

Bu firmalar, inşaata harcamaları gereken bütçeleri reklam ve pazarlamaya harcadılar. Yapabilecekleri konutların sayısı düşünce şimdi işin içinden çıkamıyorlar.

Resmin bu kısmını da gözardı edemeyiz.

Esenyurt mağduriyeti önemli bir mesele. Her şeyden önce binlerce mağduru olan bir mesele. Gelişmeleri takip etmeye ve bu köşeden bu soruna daha sıklıkla değinmeye devam edeceğim.

Esenyurt Konut Krizi Show Haberde

Esenyurt Konut Krizi Show Haberde Ali Kırca tarafından akşam haberlerine konu oldu. Konutzedeler 11 Şubatı bekliyor.